فهرست مطالب
همواره کاربران آسانسورها این ترس را در ذهن خود دارند که از آسانسوری که استفاده میکنند آسیب نبینند. به طور معمول آنچه به ذهن کاربران میرسد و از آن هراس دارند این است که آیا آسانسور سقوط میکند یا نه؟ آنچه در این مقاله توضیح داده میشود در رابطه با ایمنی آسانسور است.
آسانسورهای استاندارد همگی دارای تجهیزات ایمنی هستند که به طور خاص یک سری از این تجهیزات وظیفه دارند از سقوط آسانسور جلوگیری کنند. نام این قطعات و شرح وظایف هر کدام را توضیح میدهیم تا در نهایت پروسهای که در هنگام سقوط آسانسور به جریان میافتد تا آسانسور را از سقوط حفظ کند کاملا دریابیم.
قطعهای مکانیکی است که در موتورخانه آسانسور نصب میگردد؛ معمولا با سیستم گریز از مرکز کار میکند و یک فعال کننده محسوب میشود. این وسیله به طور مستمر سرعت آسانسور را پایش میکند و هنگامی که سرعت از مقدار تعریف شده سیستم فراتر رفت، گاورنر عمل کرده و این پیام را به قطعه دیگری به نام پاراشوت میرساند.
پاراشوت یک قطعه مکانیکی دیگر است که روی کابین آسانسور نصب میگردد. پاراشوت قالبا دو فک دارد که هنگامی که گاورنر فعال میشود، به صورت مکانیکی این پیام را بوسیله سیم بکسلهای مخصوص خود پاراشوت و گاورنر به پاراشوت میدهد که فعال شود. به این صورت که با فعال شدن گاورنر، فلکه گاورنر قفل شده، نتیجتا سیم بکسل متصل به پاراشوت قفل میشود، پاراشوت روی کابین با سرعت کابین در حال حرکت است، نتیجتا دستهی پاراشوت به وسیله سیم بکسل قفل شده کشیده میشود و دو فک پاراشوت به ریل های آسانسور قفل میشوند. این مطلب به این معناست که کابین در صورتی که در حال سقوط باشد، با فعال شدن گاورنر و پاراشوت به ریلها قفل شده و در چاه آسانسور معلق میماند.
البته در آسانسورها فقط این سیستم نیست که از سقوط کابین جلوگیری میکند. کابین آسانسورها معمولا توسط تعدادی کابل معلق (سیم بکسل) داخل چاه آسانسور بالا و پایین میروند. تعداد و قطر این کابلها به گونه این طراحی میگردند که ضریب اطمینان بسیار بالایی دارند. به طور مثال یک آسانسور 6 نفره با 4 عدد سیم بکسل فولادی به قطر 10 میلیمتر جابجا میشود. ضریب اطمینان این سیستم با توجه به سرعت و وزن کابین در حدود 20 برابر است. این بدان معناست که اگر حتی 3 عدد از این 4 عدد سیم بکسل پاره شوند، باز میزان بار قابل تحمل همان یک سیم بکسل 4 تا 5 برابر وزن کابین و مسافرهاست. یعنی با وجود این که همان یک سیم بکسل هم تا 4 یا 5 برابر وزن کابین را کاملا تحمل میکند ولی از 4 سیم بکسل استفاده میشود که این عملا امکان سقوط را صفر میکند.
با وجود این ضریب اطمینان در طراحی ضخامت و تعداد بکسلهای آسانسور و همچنین سیستم پاراشوت و گاورنر، میتوان از آسانسور به عنوان یکی از ایمن ترین وسایل حمل و نقل نام برد. برای استعلام قیمت آسانسورهای ایمن با کیفیت و به لینک زیر مراجعه کنید.
البته مواردی که در بالا نام برده شد، سیستمهای مورد استفاده در آسانسورهای ایرانی و اروپایی میباشد. معدودی شرکت آمریکایی نیز از سیستمهای دیگری مانند پاراشوت برای سیم بکسلها و … استفاده مینمایند. همچنین سیستمهای هیدرولیک مستقیم با توجه به این که کابین مستقیما بر روی شفت فولادی قرار میگیرد و بالا و پایین میرود، اساساً نیازی به نصب پاراشوت ندارند.