فهرست مطالب
آسانسورهای هیدرولیکی چگونه کار می کنند؟
برخلاف آسانسورهای کششی، آسانسور هیدرولیک از موتورهای گیربکس و گیرلس استفاده نمی کنند. در عوض، آسانسور هیدرولیکی از فشرده سازی روغن هیدرولیک برای ایجاد حرکت استفاده می کنند. کابین آسانسور توسط یک موتور الکتریکی بالا می رود که روغن را به داخل سیلندر پمپ می کند تا پیستون را حرکت دهد.
سیال مورد نیاز برای تامین انرژی آسانسور هیدرولیکی باید بر پایه روغن میباشد. روغن نباتی یا روغن زیست تخریب پذیر را می توان به عنوان گزینه های سازگار با محیط زیست استفاده کرد.
بررسی آسانسور هیدرولیک و مزایای استفاده از آن
به طور کلی به آسانسورهایی که در آنها حرکت کابین به وسیله ایجاد فشار در روغن و نتیجتا انتقال این فشار به پیستون جک و بازو بسته شدن جک صورت میپذیرد، آسانسور هیدرولیکی میگوییم.
آسانسور هیدرولیک از یک مخزن روغن، یک پاوریونیت (power unit) برای پمپاژ کردن روغن، یک پیستون، تعدادی سنسور و برد کنترلی تشکیل شده است. در آسانسور هیدرولیک کابین آسانسور روی پیستون قرار دارد.
زمانی که درخواست حرکت به طبقه پایین یا بالا داده میشود، اطلاعات سنسورهای تشخیصدهنده طبقه کنونی با طبقه خواسته شده مقایسه و برحسب آن به شیر تنظیم فشار دستور داده میشود که فشار مایع را بیشتر یا کمتر کند؛ پس از آن بسته به فشار مایع داخل سیلندر، سطح پیستون جابهجا میشود. در نهایت این تغییر سطح پیستون، کابین سانسور را حرکت می دهد.
در دیاگرام روبرو کلیات مربوط به یک آسانسور هیدرولیکی با سیستم محرکه پاوریونیت و جک مستقیم از زیر را مشاهده میکنیم.
اجزای سیستم محرکه آسانسور هیدرولیک
1- پاوریونیت
پاوریونیت تولید کننده نیروی محرکه و ایجاد کننده فشار درون روغن به جهت پمپ شدن داخل جک میباشد که معمولا از تانک روغن، موتور غرق شده در روغن، پمپ و شیرهای کنترل جریان و فشار تشکیل میگردد.
2- جک
مجموعه سیلندر و پیستون که رابط تبدیل کننده نیروی هیدرولیکی به نیروی مکانیکی است و معمولا شامل سیلندر، پیستون، شیر کنترل فشار و جریان (رپچرولو) و پکینگ جک میباشد.
جکها میتوانند فقط از یک سیلندر و پیستون تشکیل نشده باشند. به عنوان مثال این امکان وجود دارد که درون پیستون یک پیستون دیگر نیر طراحی شده باشد که آن هم باز شود و مقدار بازشوی جک را بیشتر کند. به چنین جکی، جک 2 استیج میگوییم. جکهای آسانسوری معمولا بیشتر از 3 استیج نیستند که البته بسیار هم گران میشوند.
انواع آسانسور هیدرولیک
1. مستقیم
به سیستمهایی که انتقال نیرو از جک به کابین بدون هیچ واسطه ای صورت میپذیرد مستقیم میگوییم که خود این سیستمها شامل دو نوع زیر میباشند:
1-1.مستقیم از زیر
در این سیستم که برخی آن را ایمنترین حالت آسانسور میدانند جک کاملا از زیر کابین، کابین را مهار کرده و با باز و بسته شدن جک کابین بالا و پایین میرود.(بسیار مورد استفاده در آسانسورهای خودروبر)
2-1.مستقیم از بغل
جک در این سیستم از بغل کابین را میگیرد که نتیجتا نیاز به حفر چاه برای جاسازی جک کمتر میشود.
2- غیر مستقیم
در این سیستم نیروی محرکه جک توسط فلکهها و سیم بکسل به کابین منتقل میشود که نهایتا به طول جکهای کمتری نیاز میشود و همچنین معمولا در بغل کابین نصب میشود.
**هرکدام از انواع بالا تعداد جکها میتواند یک یا دو جک، یک یا چند استیج باشند .
به عنوان مثال در شکل روبرو:
آسانسور سمت راست 2 جک مستقیم از بغل دارد.
آسانسور وسطی یک جک مستقیم از زیر دارد.
آسانسور سمت چپ 2 جک غیر مستقیم از بغل دارد.
چه نوع ساختمان هایی از آسانسورهای هیدرولیک استفاده می کنند؟
تقریباً در هر نوع ساختمانی می توان از آسانسور هیدرولیکی استفاده کنید . با این حال، دو عامل وجود دارد که استفاده از آسانسور هیدرولیک را محدود میکند
آسانسورهای هیدرولیکی به مقدار قابل توجهی انرژی برای بالا بردن کابین نیاز دارند، به همین دلیل است که معمولاً در ساختمان های بلند استفاده نمیشود . همچنین این نوع آسانسور با سرعت کمتری در مقایسه با آسانسورهای کششی حرکت میکند
به دلیل این عوامل، آسانسورهای هیدرولیک فقط برای ساختمان هایی در نظر گرفته شده اند که معمولا سه یا چهار طبقه دارند
انواع مختلف آسانسورهای هیدرولیکی کدامند؟
همه آسانسورهای هیدرولیک یکسان ساخته نمی شوند! چندین تغییر وجود دارد که می تواند هر سیستم را منحصر به فرد کند.
هیدرولیک با جک مستقیم
این نوع آسانسور، سیلندرهای هیدرولیک به داخل زمین کشیده شده و در داخل یک سوراخ حفر شده قرار می گیرند. کابین آسانسور بر روی پیستونی نصب میشود که در داخل سیلندر حرکت میکند و به صورت مستقیم به کابین وصل شده است
هیدرولیک با جک غیر مستقیم
آسانسور هیدرولیکی جک از بغل نوعی از آسانسور هیدرولیک است که در آن جک یا جک های هیدرولیک در کنار کابین آسانسور جانمایی می شوند. این نوع آسانسور می تواند بصورت جک غیرمستقیم نصب و اجرا شود. همچنین در تناسب با ظرفیت بار و ابعاد کابین می توان آنها را با یک جک یا دو جک نصب کرده. مدل های دو جک در کنار را جک دوبل نیز می نامند. این نوع آسانسور پرکاربردترین آسانسور هیدرولیک است. مشخصات فنی جک و پاوریونیت آسانسور در تناسب با ظرفیت، طول مسیر و سرعت آسانسور تعیین می شوند.
مزایای آسانسورهای هیدرولیکی چیست؟
برای بسیاری از انواع ساختمان ها، آسانسورهای هیدرولیک مزایای زیر را ارائه می دهند:
نصب سریعتر از سایر انواع آسانسور
هزینه کمتری برای نصب و نگهداری ایده آل برای حمل بارهای سنگین
اشغال فضای کمتر در ساختمان
معایب آسانسورهای هیدرولیک چیست؟
حتی با وجود مزایا، هنوز چند عامل وجود دارد که ممکن است سیستم های هیدرولیک را برای کاربردهای خاص انتخاب مناسبی نسازد:
فقط برای ساختمان های تعداد طبقات کم و متوسط در نظر گرفته میشود
سرعت کند تر نسبت به آسانسورهای کششی.
نیاز به قدرت بیشتر نسبت به آسانسورهای کششی