چرا آسانسور گیر می‌کند و در چنین مواردی چه باید کرد؟ |شرکت آسانسور افلاک مهر

چرا آسانسور گیر می‌کند و در چنین مواردی چه باید کرد؟

یکی از دغدغه‌های همیشگی کاربران آسانسور خرابی آن است. آسانسورها با توجه به مدل آنها و نحوه نصب و اجرایشان دچار خرابی‌های گوناگونی می‌شوند. خرابی آسانسور در اکثر موارد به این علت است که شرکت‌های سازنده آسانسور با توجه به…

یکی از دغدغه‌های همیشگی کاربران آسانسور خرابی آن است. آسانسورها با توجه به مدل آنها و نحوه نصب و اجرایشان دچار خرابی‌های گوناگونی می‌شوند.

چرا آسانسور گیر می‌کند و در چنین مواردی چه باید کرد؟

در ابتدا لازم است بگوییم که خرابی آسانسور به معنای این نیست که ما لزوما با یک آسانسور ضعیف و با کیفیت پایین مواجه هستیم.

خرابی آسانسور در اکثر موارد به این علت است که شرکت‌های سازنده آسانسور با توجه به لزوم عملکرد درست قطعات(به جهت ایمنی و سلامتی مسافران) به شکلی آسانسور را برنامه ریزی می‌کنند که تا زمانی که مشخص نشود تمامی قطعات عملکرد صحیح دارند، آسانسور شروع به حرکت نکند.

چرا آسانسور گیر می کند - آسانسور افلاک مهر - با بیش از ۲۰ سال تجربه در صنعت آسانسور

 

این اطمینان از عملکرد صحیح قطعات توسط سری ایمنی حاصل می‌شود. اگر هر یک از قطعات سری ایمنی شامل درب‌ها، قفل‌ها، سوییچ‌های حد و … در حالت صحیح قرار نداشته باشند، تابلو فرمان اجازه حرکت به آسانسور نمی‌دهد.

در این مقاله سعی داریم بیشترین مشکلاتی که باعث خرابی و از کار افتادن آسانسورها می‌شوند را به ترتیب بیشترین عامل نام برده و شرح دهیم.

۱.خرابی درب‌های طبقات آسانسور:

درب‌های طبقات آسانسور با توجه به اینکه لولایی و یا اتوماتیک باشند، دچار خرابی‌های متفاوتی می‌گردند.

۱.۱ درب‌های لولایی:

در درب‌های لولایی شاهد خرابی در قفل و دیکتاتور (آرام بند) مخصوصا در زمان تغییر فصل و نتیجتا تغییرات دما و همچنین کنتاکتور می‌باشیم. همچنین در انواع لولایی درب‌ها، در بعضی موارد شاهد افتادگی لته (لنگه) درب می‌باشیم که سبب مشکل عملکردی قفل و یا عدم اتصال جریان توسط کنتاکتور درب می‌شود.

خرابی درب های آسانسور- درب های لولایی
خرابی درب های آسانسور- درب های لولایی
خرابی درب های آسانسور- درب های لولایی 2
خرابی درب های آسانسور- درب های لولایی ۲

۲.۱ درب‌های اتوماتیک: 

در درب‌های اتوماتیک بیشتر شاهد عدم عملکرد کنتاکتورهای درب و همچنین سفتی حرکت درب‌ها به علت اعوجاج و تاب در لنگه درب می‌باشیم.

۲.شالترها(لیمیت سوییچ پروانه‌ای):

شالترها برای شناسایی موقعیت آسانسور(بیشتر در پایین‌ترین طبقه و یا بالاترین طبقه) به کار می‌روند. این سوییچ­‌ها اگر در موقع لزوم وصل یا قطع نشوند باعث بروز اختلال در سیستم می‌گردند.

شالترها(لیمیت سوییچ پروانه‌ای) 3
شالترها(لیمیت سوییچ پروانه‌ای) ۳
شالترها(لیمیت سوییچ پروانه‌ای) 2
شالترها(لیمیت سوییچ پروانه‌ای) ۲
شالترها(لیمیت سوییچ پروانه‌ای) 1
شالترها(لیمیت سوییچ پروانه‌ای) ۱

۳.سنسورهای چشمی نقط­ه‌ای یا پرده‌­ای (فوتوسل):

از دیگر قطعاتی که حرکت آسانسور را متوقف می‌­کنند چشمی­‌ها هستند. چشمی­‌ها وظیفه دارند در صورتی که مانعی (مانند دست یا پای انسان) جلوی درب آسانسور باشند، نگذارند درب بسته شود تا هم مسافر آسیبی نبیند و هم به درب آسانسور آسیبی وارد نیاید. ولی همین قطعه اگر درست کار نکند( مثلا همیشه تشخیص دهد که جلوی درب مانعی وجود دارد) درب بسته نمی‌­شود و آسانسور حرکت نمی­‌کند.

۴.سنسورهای آهنربایی:

سنسورهای آهنربایی مانند چشم آسانسور هستند. آنها موقعیت آسانسور را با قطع و وصل‌کردن مگنت خود (هنگامی که از جلوی آهنرباهای نصب شده در مسیر حرکت آسانسور که در چاه آسانسور نصب شده اند رد می‌شوند) به اطلاع تابلو فرمان می­‌رسانند. اگر آنها دچار مشکل شده و یا با نویز اطلاعات را به تابلو فرمان برسانند، آسانسور موقعیت خود را گم کرده و از کار می­‌افتد.

60 1 - آسانسور افلاک مهر - با بیش از ۲۰ سال تجربه در صنعت آسانسور
Darbcabin - آسانسور افلاک مهر - با بیش از ۲۰ سال تجربه در صنعت آسانسور

۵.درب کابین:

درب­‌های کابین آسانسور غالبا از کیفیت خوبی برخوردار هستند. ولی بعضا به علت عدم تنظیم مناسب دچار ایراداتی می‌­گردند که از جمله مهمترین آنها عدم برقراری جریان به وسیله دوشاخ کنتاکتوری نصب شده روی مکانیسم درب می‌­باشد. بعضا در درایو و موتور نصب شده بر روی مکانیسم درب کابین نیز ایرادات و خرابی هایی مختصر دیده می‌­شود.

۶.تابلو فرمان:

ایرادات و خرابی‌­های تابلو فرمان به طور کلی زیاد و مکررا ایجاد نمی‌­شوند. ولی خود دلایل مختلفی دارند اعم از:

تابلو فرمان 1
تابلو فرمان ۱
تابلو-فرمان-3
تابلو-فرمان-۳

۱.۶ کنتاکتورهای تابلو فرمان:

این قطعات که وظیفه قطع و وصل کردن جریان قوی را دارند دچار آسیب فیزیکی می‌­شوند و دیگر فرمان قطع و وصل را درست اجرا نمی­‌کنند (معمولا اتصالی کرده و یکسره وصل می­‌مانند).

۲.۶ ایرادات مربوط به درایو:

درایوها در آسانسور وظیفه کنترل ولتاژ و فرکانس را دارند که نتیجه عملکرد آنها هم کاهش مصرف انرژی و هم نرمی حرکت آسانسور است. ولی بعضا در تنظیمات خود دچار ایراداتی می­‌شوند که آسانسور با سرعت مناسب حرکت نکرده و مثلا در جایی که باید توقف نمی­‌کند.

Main Qimg 05Edcc460Cec9Fecd9Deadb121E5F82F C - آسانسور افلاک مهر - با بیش از ۲۰ سال تجربه در صنعت آسانسور

۳.۶ ایرادات نرم افزاری:

تابلو فرمان­‌ها طبق منطق‌های برنامه ریزی شده به موتورآسانسور دستورات حرکتی را می‌دهد. بعضا شاهد هستیم این دستورات به دلایل مختلف(مثل نوسانات برقی و …) از بین رفته و فرمان های اشتباه به موتور صادر می­‌گردد و آسانسور عملکرد صحیحی ندارد.

۷.نوسانات برق شهری:

 

 

در صورتی که برق مورد نیاز هر مصرف کننده برقی­‌ای، درست تامین نشود، آن وسیله یا دستگاه عملکرد صحیح نخواهد داشت و آسانسور نیز از این قاعده مستثنی نمی‌­باشد.
برق مورد نیاز غالب آسانسور ها برق ۳ فاز با ولتاژ حدود ۳۸۰ ولت است. لازم به نگرانی نیست که اگر این برق به شکل صحیح به دستگاه نرسد، به آسانسور آسیبی جدی وارد شود چون با وجود محافظ هایی که سر راه مسیر انتقال برق به قطعات مختلف آسانسور وجود دارد، جلوی آسیب گرفته می‌شود.

محافظ­ها انواع مختلفی از جمله فیوزهای کنترل جریان، کنترل فاز و…. هستند. ولی اگر ولتاژ مصرفی بیش از حدود ۱۵ درصد بالاتر یا پایین­تر باشد؛ یا حداقل یکی از فازها قطع شده باشند یا حتی جابجایی فاز رخ داده باشند، آسانسور کار نخواهد کرد. (که البته اخیرا تابلوهای سه فاز دارای کنترل فاز نیز تولید می­‌شوند که مشکل جابجایی فاز را حل کرده‌­اند).

ه هر صورت در صورتی که برق مصرفی درست تامین نشود باید به دنبال راه حلی احتمالا در کنتور اصلی ساختمان یا پست برق کوچه یا محله بود.

نتیجه گیری:

در نهایت عملکرد صحیح آسانسور به کیفیت مناسب قطعات مصرفی، چگونگی نصب آنها و همچنین نحوه بهره برداری منوط می­‌گردد و برای اطمینان از عملکرد صحیح و بدون خرابی آسانسور باید به این سه عامل توجه ویژه نمود.

لازم به ذکر است که شرکت سرویس و نگهداری آسانسور می­‌تواند بر تمامی موارد بالا نظارت داشته و حتی ایرادات بوجود آمده از سه عامل نام برده را نیز به بهترین و سهل ترین شکل ممکن برطرف نماید.

 

مطالب مرتبط

الزامات نصب نردبان آسانسور برای دسترسی ایمن به ماشین آلات و فلکه‌ها

الزامات نصب نردبان آسانسور برای دسترسی ایمن به ماشین آلات و فلکه‌ها

در استاندارد ملی ایران به شماره ۱-۶۳۰۳، تجدیدنظر اول، بر ایمنی در دسترسی به فضاهای ماشین‌آلات، فلکه‌ها و موتورخانه بسیار تأکید شده است. به‌طور معمول، دسترسی به  این فضاها میبایستی از طریق راه‌پله صورت می‌گیرد؛ اما در برخی موارد ممکن است به جهت موارد معماری ساختمان امکان احداث راه پله وجود نداشته باشد و ملزم به نصب نردبان برای دسترسی به ماشین آلات شویم. در صورت نصب نردبان، الزامات نصب نردبان در آسانسور، مطابق با استاندارد ملی ایران، باید رعایت شود. که متن آن را در ادامه می‌آوریم.

زنجیر جبران چیست | تأثیر آن بر عملکرد آسانسور

زنجیر جبران چیست | تأثیر آن بر عملکرد آسانسور

زنجیر جبران (Compensating Chain) یکی از اجزای کلیدی در سیستم‌های آسانسور است که به منظور حفظ تعادل و بهینه‌سازی عملکرد آسانسور طراحی شده است. این مقاله به بررسی جامع زنجیر جبران، نحوه عملکرد آن و تأثیر آن بر کارایی آسانسور می‌پردازد.

فرم قرارگیری سیلندر در آسانسور هیدرولیک

فرم قرارگیری سیلندر در آسانسور هیدرولیک

آسانسورهای هیدرولیک یکی از انواع آسانسورهایی هستند که در بسیاری از ساختمان‌های مسکونی و تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نوع آسانسورها به دلیل ساختار ساده‌تر و هزینه نگهداری کمتر نسبت به آسانسورهای کششی، طرفداران زیادی دارند. یکی از اجزای اصلی آسانسورهای هیدرولیک، سیلندر هیدرولیکی است که نیروی لازم برای حرکت کابین را تأمین می‌کند. در این مقاله به نحوه‌ی قرارگیری سیلندر در آسانسور هیدرولیک و نقش آن در عملکرد صحیح آسانسور پرداخته می‌شود.

فهرست